Kurkumowy kalafior z ciecierzycą

Kurkumowy kalafior
Kurkumowy kalafior M.Kozyra
To już ostatni moment na dostanie surowego kalafiora, wykorzystajcie więc go najlepiej jak można w takiej oto sałatce z brązowym ryżem i ciecierzycą.

Składniki:
85 g brązowego ryżu
1 łyżeczka kurkumy
2 łyżeczki kolendry w proszku
6 ziaren kardamonu
1 łyżka posiekanego świeżego imbiru
2 liście laurowe
1 posiekane małe chili
2 łyżki rosołu
25 g pasty z kokosa (do dostania w sklepach z orientalną żywnością)
Puszka ciecierzycy
1 mały kalafior
2 papryki czerwone
1 duża czerwona cebula
1 łyżka oliwy
1 łyżka ziaren kuminu
Sos: małe opakowanie jogurtu naturalnego, 1 mały, starty ogórek świeży, garść świeżej posiekanej mięty



1. Piekarnik rozgrzej do 200C.
2. Ryż ugotuj do miękkości w 300 ml wody z rosłem, kurkumą, kolendrą w proszku, kardamonem, imbirem, liśćmi laurowymi, chili i pastą z kokosa.
3. Dodaj ciecierzycę i gotuj na małym ogniu około 10 minut. Po ugotowaniu usuń liście laurowe i ziarna kardamonu.
4. Kalafior wymyj, podziel na różyczki. Pokrój cebulę i paprykę w paski.
5. Warzywa nasmaruj oliwą, posyp kuminem i upiecz do miękkości.
6. Przygotuj sos mieszając składniki.
7. Na półmisku ułóż ryż z ciecierzycą, a na to połóż kalafior, paprykę i cebulę i podawaj z sosem obok.
Trwa ładowanie komentarzy...