Rajskie tajskie z batatem

Rajskie tajskie z dynią
Rajskie tajskie z dynią M.Kozyra
Dzięki temu daniu przeniesiecie się wprost do rajskiej Tajlandii.

Składniki:
1 łyżka oleju kokosowego
puszka mleka kokosowego (400ml)
200ml wody
1 łyżka czerwonego curry
2 ząbki czosnku
10 cm korzenia imbiru (ścieramy go)
6 liści kaffiru
2 trawy cytrynowe (końcówki zgniatamy)
pół kubka rosołu
1 łyżka cukru palmowego
2 duże bataty umyte i pokrojone w kostkę
1 łyżeczka sosu rybnego
kolendra i kiełki soi do posypania
1 małe pokrojone chili
2 piersi kurczaka
Makaron ryżowy


1. W woku podgrzać olej, dodać pastę curry. Dodać czosnek, imbir, liście kaffiru, trawę cytrynową. Wymieszać.
2. Dodać rosół, cukier, sos rybny, mleczko kokosowe i wodę.
3. Dodać pokrojonego kurczaka i ziemniaki. Przykryć i gotować do miękkości, ok 20 minut.
4. W między czasie ugotować makaron wg wskazówek na opakowaniu.
5. Na talerze wyłożyć makaron, polać sosem z kurczakiem i ziemniakami, posypać kiełkami i kolendrą, chili i podawać!
Trwa ładowanie komentarzy...