O autorze
Bardzo lubię gotować, jeść oraz karmić przyjaciół i sąsiadów. A od trzech lat intensywnie biegam (przebiegnięte ponad 5000 km i 4 półmaratony, już z zejściem poniżej 2h:)))...ale pisać będę po raz pierwszy….
Na moim blogu znajdziecie łatwe przepisy, z powszechnie dostępnych składników - te, które sprawdzają się w moim domu. Pracuję na pełny etat, podróżuję służbowo, mam dwoje dzieci i ciągle poszukuję przepisów dla zabieganych…Poza tym nie mam bio –ekologicznego świra, ani męża fotografa, ani dobrego aparatu i ekstra oświetlenia, ale dużo pozytywnej energii, chęci próbowania i eksperymentowania… Zapraszam Was do wspólnej kulinarnej przygody...
Polecam:wspaniałe torty
Wszystko, czego potrzebujecie w kuchni i kursy kulinarne

Rajskie tajskie z batatem

Rajskie tajskie z dynią
Rajskie tajskie z dynią M.Kozyra
Dzięki temu daniu przeniesiecie się wprost do rajskiej Tajlandii.

Składniki:
1 łyżka oleju kokosowego
puszka mleka kokosowego (400ml)
200ml wody
1 łyżka czerwonego curry
2 ząbki czosnku
10 cm korzenia imbiru (ścieramy go)
6 liści kaffiru
2 trawy cytrynowe (końcówki zgniatamy)
pół kubka rosołu
1 łyżka cukru palmowego
2 duże bataty umyte i pokrojone w kostkę
1 łyżeczka sosu rybnego
kolendra i kiełki soi do posypania
1 małe pokrojone chili
2 piersi kurczaka
Makaron ryżowy

1. W woku podgrzać olej, dodać pastę curry. Dodać czosnek, imbir, liście kaffiru, trawę cytrynową. Wymieszać.
2. Dodać rosół, cukier, sos rybny, mleczko kokosowe i wodę.
3. Dodać pokrojonego kurczaka i ziemniaki. Przykryć i gotować do miękkości, ok 20 minut.
4. W między czasie ugotować makaron wg wskazówek na opakowaniu.
5. Na talerze wyłożyć makaron, polać sosem z kurczakiem i ziemniakami, posypać kiełkami i kolendrą, chili i podawać!
Trwa ładowanie komentarzy...