Świąteczny łosoś w buraczkach z sałatką cytrusową

łosoś w burakach M.Kozyra
Łososia zamarynujcie dzień wcześniej. Musi być najświeższy z najświeższych, bo zostanie podany surowy!

Łosoś marynowany w burakach (do zrobienia dzień wcześniej) z sałatką cytrusową:

Łosoś (na 10 osób):
800 g najświeższego filetu z łososia bez skóry i bez ości (chyba musialabys go odebrać w Wigilie, zamarynować i podac w niedziele)
2 łyżki ziaren kolendry
4 buraki obrane i starte na tarce
Starta skórka z dwóch pomarańczy
100g grubej soli
100g drobnego cukru
Pieprz
Koperek
Sos: ½ kubka śmietany 10%, ½ kubka jogurtu greckiego, sos z cytryny, pieprz, odrobina cukru, 1 łyżka chrzanu

1. Łososia ułóż w szklanym naczyniu.
2. W moździerzu utłucz ziarna kolendry. Zetrzyj buraczka, dodaj skórkę, sól, cukier i pieprz. Mieszanką natrzyj łososia i przykryj folią, przycisnąwszy talerzem. Niech zostanie na noc w lodówce.
3. Przed podaniem pokroić w plastry, posypać koperkiem. Podawać z sosem, pieczywem i sałatką cytrusową.

Sałatka cytrusowa:

3 grejpfruty
3 pomarańcze
1 bulwa kopru włoskiego
Świeża kolendra
1 duża cebula czerwona
Sok i skórka z 1 limonki
Sok z 1 grejpfruta i 1 pomarańczy
Sól, pieprz

1. Owoce obrać i pokroić. Ułożyć na talerzu. Na górę, obieraczką do warzyw, zetrzeć koper włoski.
2. Cebulę pokroić w krążki, zalać sokiem z pomarańczy, niech chwilę postoi.
3. Posypać kolendrą, polać sokami i podawać.
Trwa ładowanie komentarzy...