O autorze
Bardzo lubię gotować, jeść oraz karmić przyjaciół i sąsiadów. A od trzech lat intensywnie biegam (przebiegnięte ponad 5000 km i 4 półmaratony, już z zejściem poniżej 2h:)))...ale pisać będę po raz pierwszy….
Na moim blogu znajdziecie łatwe przepisy, z powszechnie dostępnych składników - te, które sprawdzają się w moim domu. Pracuję na pełny etat, podróżuję służbowo, mam dwoje dzieci i ciągle poszukuję przepisów dla zabieganych…Poza tym nie mam bio –ekologicznego świra, ani męża fotografa, ani dobrego aparatu i ekstra oświetlenia, ale dużo pozytywnej energii, chęci próbowania i eksperymentowania… Zapraszam Was do wspólnej kulinarnej przygody...
Polecam:wspaniałe torty
Wszystko, czego potrzebujecie w kuchni i kursy kulinarne

Mangowy sernik z galaretką z marakuji

Mangowy sernik M.Kozyra
Jestem za osładzaniem sobie życia, szczególnie w tym ciężkim do wytrzymania okresie zimowym. Taki sernik z mango i marakują natychmiast przeniesie Was w słoneczne klimaty.

Miałam w domu puszkę pure z mango i wielką ochotę na sernik, zdecydowałam więc bezzwłocznie połączyć te nie-do-opanowania-żądze i taki tego efekt...na przeszkodzie nie stanął mi nawet brak ciastek na spód - zrobiłam go z daktyli. Ten sernik najlepiej zrobić na dzień przed konsumpcją, żeby miał szansę ochłonąć i się ściąć!

Składniki na blaszkę 23 cm :
spód:
paczka daktyli 150g, 4 łyżki płatków owsianych
odrobina masła, bułka tarta
sernik:
1kg zmielonego sera na sernik
250g drobnego cukru
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 całe jajka + 1 żółtko
200 ml pure z mango
150 ml śmietanki 30%
polewa:
3 marakuje, plaster żelatyny

1. Daktyle zmiksuj z odrobiną wody, wymieszaj z płatkami owsianymi.
2. Wysmaruj blaszkę masłem, posyp bułką. Dół wyłóż masą daktylową i podpiecz w 180C aż stwardnieje, następnie odstaw do ostygnięcia.
3. Mikserem ubij ser z cukrem, mąką. Następnie dodaj jajka i żółtko i dokładnie zmiksuj masę.
4. Dodaj pure z mango i śmietankę. Miksuj aż wszystko się razem wymiesza.
5. Masę przelej na spód z daktyli i piecz 10 minut w 180C, a następnie zmniejsz temperaturę do 100C i piecz około 40 minut - masa powinna się ściąć, ale przy potrząśnięciu nadal się ruszać! Sernik odstaw w zimne miejsce - najlepiej na balkon, jeżeli nie ma minusowej temperatury. Najlepiej niech się chłodzi całą noc!
6. Marakuje przetnij i przez sitko wyciśnij jak najwięcej soku. Do pestek i soku dodaj odrobinę wody i plaster żelatyny (wg przepisu na opakowaniu). Masą polej zimny sernik - niech zastygnie - a następnie delektuj się!
Bon appetit!
Trwa ładowanie komentarzy...