O autorze
Bardzo lubię gotować, jeść oraz karmić przyjaciół i sąsiadów. A od trzech lat intensywnie biegam (przebiegnięte ponad 5000 km i 4 półmaratony, już z zejściem poniżej 2h:)))...ale pisać będę po raz pierwszy….
Na moim blogu znajdziecie łatwe przepisy, z powszechnie dostępnych składników - te, które sprawdzają się w moim domu. Pracuję na pełny etat, podróżuję służbowo, mam dwoje dzieci i ciągle poszukuję przepisów dla zabieganych…Poza tym nie mam bio –ekologicznego świra, ani męża fotografa, ani dobrego aparatu i ekstra oświetlenia, ale dużo pozytywnej energii, chęci próbowania i eksperymentowania… Zapraszam Was do wspólnej kulinarnej przygody...
Polecam:wspaniałe torty
Wszystko, czego potrzebujecie w kuchni i kursy kulinarne

Żebro Adama?

Żeberka śliwkowe
Żeberka śliwkowe M.Kozyra
Podobne żeberka zjadłam w La Reginie i od razu musiałam je powtórzyć w domu. Takimi żeberkami nakarmicie tłumy - wyjdą najedzone i zadowolone!

Dla głodomorów (20 osób)

3 kg żeberek wieprzowych
6 ząbków czosnku
10 cm świeżego imbiru
2 garści wędzonych, suszonych śliwek
garść gwiazdek anyżu
kilka lasek cynamonu
12 łyżek miodu
300 ml sosu sojowego
5 łyżek octu ryżowego
mała butelka wódki Soplica o smaku śliwkowym
800 ml rosołu
1 opakowanie sosu hoisin (ok. 200ml)
2 łyżki mąki z tapioki do zagęszczenia sosu

1. Żeberka podgotować aż będą miękkie i będzie można wkłuć w nie widelec.
2. Po ugotowaniu mięso oddzielić od kostki, chyba, że kolacja będzie zasiadana i będzie się można go elegancko pozbyć w czasie konsumpcji.
3. Mięso ułożyć w żaroodpornym naczyniu, dodać wszystkie składniki i piec w 200C około 40 minut. Wyjąć mięso i zagęścić sos mąką z tapioki dobrze mieszając. Teraz mięso wraca do naczynia i tak wita Gości. Smacznego! Ja podałam te żebra z zapiekanką z ziemniaków, selera, pietruszki i chrzanu z gałką muszkatułową. Polecam - świetne połączenie!
Trwa ładowanie komentarzy...