O autorze
Bardzo lubię gotować, jeść oraz karmić przyjaciół i sąsiadów. A od trzech lat intensywnie biegam (przebiegnięte ponad 5000 km i 4 półmaratony, już z zejściem poniżej 2h:)))...ale pisać będę po raz pierwszy….
Na moim blogu znajdziecie łatwe przepisy, z powszechnie dostępnych składników - te, które sprawdzają się w moim domu. Pracuję na pełny etat, podróżuję służbowo, mam dwoje dzieci i ciągle poszukuję przepisów dla zabieganych…Poza tym nie mam bio –ekologicznego świra, ani męża fotografa, ani dobrego aparatu i ekstra oświetlenia, ale dużo pozytywnej energii, chęci próbowania i eksperymentowania… Zapraszam Was do wspólnej kulinarnej przygody...
Polecam:wspaniałe torty
Wszystko, czego potrzebujecie w kuchni i kursy kulinarne

Orzech i sól

Orzechowe parfait z  solą
Orzechowe parfait z solą M.Kozyra
Połączenie masła orzechowego z solą i czipsami bananowymi jest obłędne! spróbujcie sami!

Składniki na 4 małe porcje:

100ml śmietanki 30%
opakowanie cukru waniliowego
75g masła orzechowego
50g cukru pudru
Garść czipsów bananowych (suszonych bananów)
2 garści orzeszków
pół szklanki cukru
mała puszka kajmaku
garść grubej soli

1. Cukier rozpuszczamy na patelni aż powstanie karmel. Na papierze do pieczenia wysypujemy orzeszki i zalewamy karmelem - powstanie coś podobnego do tabliczki czekolady, ale z karmelu z orzeszkami. Jak wystygnie to łamiemy ją na mniejsze kawałki.
2. Śmietankę ubijamy z cukrem waniliowym.
3. Część czipsów bananowych kruszymy. Resztę zachowujemy do dekoracji.
4. Masło orzechowe ubić z cukrem mikserem pudrem na gładko.
5. Do ubitej śmietany dodać ubite masło orzechowe, pokruszone czipsy. Formę do keksu wyłożyć folią przeźroczystą i przełożyć masę, po czym zamrozić na noc.
6. Gdy chcemy podać talerz smarujemy kajmakiem, nakładamy łyżkę masy, dodajemy kawałki orzeszków w karmelu, czipsy, posypujemy solą i umieramy z rozkoszy!
Trwa ładowanie komentarzy...