Limonkowo - marakujowa beza

Limonkowa beza
Limonkowa beza M.Kozyra
Desery wychodzą mi najlepiej. W te szare dni przedwiośnia (a od dzisiaj już wiosny) proponuję przygotować i skonsumować taką oto limonkową bezę!

Składniki:
6 marakuji (prawie zawsze dostępne w Lidlu)
Białka z 6 jaj
300g cukru
szczypta cukru
skórka z dwóch limonek
duża płaska mąki ziemniaczanej
1 duża łyżka octu winnego
Krem:
opakowanie mascarpone
400ml 30proc śmietanki
1 płaska łyżka cukru pudru
3 łyżki Marakuja Ratatuja ze StraganSmaków.pl (opcjonalnie)
Kilka truskawek do ozdoby


1. Białka ubij na sztywną masę, dodaj sól, a potem stopniowo cukier aż powstanie bardzo zbita masa. Dodaj mąkę ziemniaczaną i ocet. Wymieszaj. Dodaj skórkę. Wymieszaj. Podziel na małą i dużą część i upiecz w 150C przez 1,5 h. Mała część będzie górną warstwą, większa spodem.
2. Marakuję przecedź przez sitko żeby wycisnąć z nich dużo soku. Odstaw.
3. Jak beza wystygnie ubij śmietankę z mascarpone, dodaj cukier, ratatuja z marakuji (jak nie masz to dodaj połowę wcześniej wyciśniętego soku z pestkami) i przełóż blaty bezy kremem zostawiając trochę na czubek. Polej sokiem z marakuji z pestkami, udekoruj truskawkami i natychmiast podawaj.
Trwa ładowanie komentarzy...