O autorze
Bardzo lubię gotować, jeść oraz karmić przyjaciół i sąsiadów. A od trzech lat intensywnie biegam (przebiegnięte ponad 5000 km i 4 półmaratony, już z zejściem poniżej 2h:)))...ale pisać będę po raz pierwszy….
Na moim blogu znajdziecie łatwe przepisy, z powszechnie dostępnych składników - te, które sprawdzają się w moim domu. Pracuję na pełny etat, podróżuję służbowo, mam dwoje dzieci i ciągle poszukuję przepisów dla zabieganych…Poza tym nie mam bio –ekologicznego świra, ani męża fotografa, ani dobrego aparatu i ekstra oświetlenia, ale dużo pozytywnej energii, chęci próbowania i eksperymentowania… Zapraszam Was do wspólnej kulinarnej przygody...
Polecam:wspaniałe torty
Wszystko, czego potrzebujecie w kuchni i kursy kulinarne

Limonkowo - marakujowa beza

Limonkowa beza
Limonkowa beza M.Kozyra
Desery wychodzą mi najlepiej. W te szare dni przedwiośnia (a od dzisiaj już wiosny) proponuję przygotować i skonsumować taką oto limonkową bezę!

Składniki:
6 marakuji (prawie zawsze dostępne w Lidlu)
Białka z 6 jaj
300g cukru
szczypta cukru
skórka z dwóch limonek
duża płaska mąki ziemniaczanej
1 duża łyżka octu winnego
Krem:
opakowanie mascarpone
400ml 30proc śmietanki
1 płaska łyżka cukru pudru
3 łyżki Marakuja Ratatuja ze StraganSmaków.pl (opcjonalnie)
Kilka truskawek do ozdoby

1. Białka ubij na sztywną masę, dodaj sól, a potem stopniowo cukier aż powstanie bardzo zbita masa. Dodaj mąkę ziemniaczaną i ocet. Wymieszaj. Dodaj skórkę. Wymieszaj. Podziel na małą i dużą część i upiecz w 150C przez 1,5 h. Mała część będzie górną warstwą, większa spodem.
2. Marakuję przecedź przez sitko żeby wycisnąć z nich dużo soku. Odstaw.
3. Jak beza wystygnie ubij śmietankę z mascarpone, dodaj cukier, ratatuja z marakuji (jak nie masz to dodaj połowę wcześniej wyciśniętego soku z pestkami) i przełóż blaty bezy kremem zostawiając trochę na czubek. Polej sokiem z marakuji z pestkami, udekoruj truskawkami i natychmiast podawaj.
Trwa ładowanie komentarzy...