O autorze
Bardzo lubię gotować, jeść oraz karmić przyjaciół i sąsiadów. A od trzech lat intensywnie biegam (przebiegnięte ponad 5000 km i 4 półmaratony, już z zejściem poniżej 2h:)))...ale pisać będę po raz pierwszy….
Na moim blogu znajdziecie łatwe przepisy, z powszechnie dostępnych składników - te, które sprawdzają się w moim domu. Pracuję na pełny etat, podróżuję służbowo, mam dwoje dzieci i ciągle poszukuję przepisów dla zabieganych…Poza tym nie mam bio –ekologicznego świra, ani męża fotografa, ani dobrego aparatu i ekstra oświetlenia, ale dużo pozytywnej energii, chęci próbowania i eksperymentowania… Zapraszam Was do wspólnej kulinarnej przygody...
Polecam:wspaniałe torty
Wszystko, czego potrzebujecie w kuchni i kursy kulinarne

Placki ziemniaczane z ciecierzycą i szpinakiem

Placuszki ziemniaczane
Placuszki ziemniaczane M.Kozyra
Po obżarstwie świątecznym czas na trochę warzyw - co prawda podstawowym składnikiem tych oto wspaniałych placuszków są ziemniaki, ale to i tak pomysł na lekki i smaczny posiłek!

Przepis z książki 'Sirocco' - pokażę jeszcze kilka przepisów z tej książki - są doskonałe!

Aby zrobić 12 - 14 placuszków potrzebne będą:
300g startych ziemniaków
1 pokrojona drobno cebula
1 łyżeczka ziaren kolendry (trzeba ja potłuc w moździerzu)
75g liści szpinaku drobno pokrojonych
puszka ciecierzycy (400g)
2 ząbki czosnku
starta skórka z limonki
2 jajka
2 łyżki mąki ryżowej (można użyć pszennej, ryżowa zdrowsza!)
sól, pieprz
olej rzepakowy do smażenia

Sos (moja propozycja): 1 mały jogurt naturalny, łyżeczka wędzonej papryki, starta skórka z cytryny, sól, pieprz

1. Połączyć składniki, uformować placki i smażyć na oleju rzepakowym. Nadmiar tłuszczu odsączyć na ręczniku papierowym. Podawać ciepłe, prosto z patelni, z sosem.

Jakby masa na placki była za rzadka dodać więcej mąki!
Trwa ładowanie komentarzy...