(Na)dziany bakłażan

dziany bakłażan
dziany bakłażan M.Kozyra
Bakłażany to jedne z moich ulubionych warzyw. Mogłabym je jeść codziennie. Tutaj nadziane bulgurem i jagnięciną.

porcja dla 4 osób

2 duże bakłażany
200g mięsa jagnięcego
100g kaszy bulgur
passata pomidorowa (duże opakowanie)
1 cebula
po łyżeczce kminu rzymskiego i papryki wędzonej w proszku
feta, mięta, natka do ozdoby
sól, pieprz, ząbek czosnku
oliwa

1. Bakłażany myjemy, kroimy wzdłuż na pół, wydrążamy środek i siekamy.
2. Pokrojoną cebulę smażymy ze środkiem bakłażana i mięsem, dodajemy passatę.
3. Bulgur gotujemy w proporcji 1:2.
4. Ugotowany bulgur dodajemy do farszu, przyprawiamy.
5. Nadzienie wkładamy do bakłażana i zapiekamy ok 25 minut w 200C aż bakłażan zmięknie.
6. Po wyjęciu z pieca posypujemy fetą, ziołami i zjadamy! smacznego!
Trwa ładowanie komentarzy...