O autorze
Bardzo lubię gotować, jeść oraz karmić przyjaciół i sąsiadów. A od trzech lat intensywnie biegam (przebiegnięte ponad 5000 km i 4 półmaratony, już z zejściem poniżej 2h:)))...ale pisać będę po raz pierwszy….
Na moim blogu znajdziecie łatwe przepisy, z powszechnie dostępnych składników - te, które sprawdzają się w moim domu. Pracuję na pełny etat, podróżuję służbowo, mam dwoje dzieci i ciągle poszukuję przepisów dla zabieganych…Poza tym nie mam bio –ekologicznego świra, ani męża fotografa, ani dobrego aparatu i ekstra oświetlenia, ale dużo pozytywnej energii, chęci próbowania i eksperymentowania… Zapraszam Was do wspólnej kulinarnej przygody...
Polecam:wspaniałe torty
Wszystko, czego potrzebujecie w kuchni i kursy kulinarne

Świątecznie pistacjowo granatowo

świąteczne pistacjowe granatowe
świąteczne pistacjowe granatowe M.Kozyra
Szukacie przepisu na ciasto świąteczne? oto on! Wesołych Świąt!

Składniki (blacha o średnicy 23 cm)

100g mielonych pistacji
100g mielonych migdałów
100g mąki
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
150g drobno mielonego cukru
1 łyżeczka kardamonu mielonego
1 łyżeczka cynamonu
starta skórka z cytryny
2 łyżki mleka
120g roztopionego masła
3 jajka

A na górę: 100g cukru pudru, 200g serka Bieluch, sok z połówki cytryny, do posypania: pestki z połowy granatu, kwiaty jadalne (u mnie ogórecznik), odrobina pistacji

1. Nagrzać piekarnik do 180C, formę wyłożyć papierem.
2. suche składnki połączyć w misce, dodać skórkę z cytryny, mleko i roztopione masło. Wymieszać.
3. Wmieszać jajka. Piec 30 - 35 minut aż patyczek wyjdzie suchy.
4. Ubić serek z cukrem i sokiem. Masę nałożyć na ostudzoen ciasto, posypać granatem i kwiatami. Zachwycać się i zjadać z rozkoszą!
Trwa ładowanie komentarzy...