O autorze
Bardzo lubię gotować, jeść oraz karmić przyjaciół i sąsiadów. A od trzech lat intensywnie biegam (przebiegnięte ponad 5000 km i 4 półmaratony, już z zejściem poniżej 2h:)))...ale pisać będę po raz pierwszy….
Na moim blogu znajdziecie łatwe przepisy, z powszechnie dostępnych składników - te, które sprawdzają się w moim domu. Pracuję na pełny etat, podróżuję służbowo, mam dwoje dzieci i ciągle poszukuję przepisów dla zabieganych…Poza tym nie mam bio –ekologicznego świra, ani męża fotografa, ani dobrego aparatu i ekstra oświetlenia, ale dużo pozytywnej energii, chęci próbowania i eksperymentowania… Zapraszam Was do wspólnej kulinarnej przygody...
Polecam:wspaniałe torty
Wszystko, czego potrzebujecie w kuchni i kursy kulinarne

Bananowiec z toffi i orzeszkami

Ciasto bananowe uwielbiam w każdej odsłonie - a jak jeszcze pojawi się, jak tutaj, z toffi, orzeszkami z solą to można po prostu oszaleć!

Ciasto wg Sabriny Ghayour nieco zmodyfikowane!

Składniki:

3 duże jajka
3 duże bardzo dojrzałe banany
150g drobno mielonego cukru
łyżeczka esktraktu waniliowego
1 łyzka cynamonu
2x25ml filiżanki espresso
200g mąki
100g mielonych migdałów
1 łyżeczka proszku do pieczenia
200ml oleju słonecznikowego
100g 70% czekolady pokruszonej na kwawałki

Na górę: puszka kajmaku, 200g masła orzechowego, garść soli, garść orzeszków

1. Rozgrzej piekarnik do 180C. Fornę około 34x23cm wyłóż papierem do pieczenia.
2. Ubić razem jajka, rozgniecione banany i cukier. Dodać wanilię, cynamon i kawę i dobrze wymieszać.
3. Dodać mąkę, migdały, proszek, olej i czekoladę. Wymieszaj i przelej do formy. Piecz około 45 minut aż patyczek wyjdzie suchy.
4. Jak ciasto ostygnie, posmaruj kajmakiem i masłem orzechowym, posyp solą i orzeszkami.
Szalej ze szczęscia!
Trwa ładowanie komentarzy...