O autorze
Bardzo lubię gotować, jeść oraz karmić przyjaciół i sąsiadów. A od trzech lat intensywnie biegam (przebiegnięte ponad 5000 km i 4 półmaratony, już z zejściem poniżej 2h:)))...ale pisać będę po raz pierwszy….
Na moim blogu znajdziecie łatwe przepisy, z powszechnie dostępnych składników - te, które sprawdzają się w moim domu. Pracuję na pełny etat, podróżuję służbowo, mam dwoje dzieci i ciągle poszukuję przepisów dla zabieganych…Poza tym nie mam bio –ekologicznego świra, ani męża fotografa, ani dobrego aparatu i ekstra oświetlenia, ale dużo pozytywnej energii, chęci próbowania i eksperymentowania… Zapraszam Was do wspólnej kulinarnej przygody...
Polecam:wspaniałe torty
Wszystko, czego potrzebujecie w kuchni i kursy kulinarne

Bakłażan z granatem

Bakłażan z granatem
Bakłażan z granatem M.Kozyra
Bakłażan uwielbiam i często gości na moim blogu. Aktywnie też szukam nowych przepisów i oto znalazłam coś pysznego i się dzielę! Przepis z Persji/Iranu.

120g orzechów włoskich
3 duże bakłażany
sól, pieprz
2 duże cebule czerwone
2 ząbki czosnku
2 łyżki miodu
1/2 łyżeczki chili
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki melasy z granatu (dostępne na półkach z żywnością orientalną w supermarketach)
250 ml rosołu warzywnego
pestki granatu
kolendra do ozdoby
oliwa

1. Bakłażany umyj, pokrój w słupki, posól, popieprz, polej oliwą i ułóż na papierze do pieczenia i upiecz w 200C aż zmiękną, prawie zbrązowieją.
2. Orzechy posiekaj.
3. Zrób sos: usmaż cebulę, dodaj czosnek i pozostałe składniki - podgrzej i wymieszaj. Teraz wzuć upieczone bakłażany, posyp orzechami, kolendrą i pestkami granatu. Podawaj z ryżem basmanti.
Znajdź nas na Znajdź nas na instagramie
Trwa ładowanie komentarzy...