O autorze
Bardzo lubię gotować, jeść oraz karmić przyjaciół i sąsiadów. A od trzech lat intensywnie biegam (przebiegnięte ponad 5000 km i 4 półmaratony, już z zejściem poniżej 2h:)))...ale pisać będę po raz pierwszy….
Na moim blogu znajdziecie łatwe przepisy, z powszechnie dostępnych składników - te, które sprawdzają się w moim domu. Pracuję na pełny etat, podróżuję służbowo, mam dwoje dzieci i ciągle poszukuję przepisów dla zabieganych…Poza tym nie mam bio –ekologicznego świra, ani męża fotografa, ani dobrego aparatu i ekstra oświetlenia, ale dużo pozytywnej energii, chęci próbowania i eksperymentowania… Zapraszam Was do wspólnej kulinarnej przygody...
Polecam:wspaniałe torty
Wszystko, czego potrzebujecie w kuchni i kursy kulinarne

Marchewkowiec

Marchewkowiec
Marchewkowiec M.Kozyra
Jak nadchodzą zimne dni to zawsze mam ochotę na ciasto marchewkowe z herbatą earl grey z mlekiem - takie wspomnienie londyńskich czasów...

Składniki:

Skórka i sok z jednej pomarańczy
50g rodzynek
150ml oleju słonecznikowego
2 jajka
140g brązowego cukru
85g mąki pełnoziarnistej
85 mg mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki mieszanki do piernika
1 łyżeczka sody oczyszczonej
140g startej marchewki
50g posiekanych orzechów włoskich i kilka do ozdoby
Polewa: 1 opakowanie serka Bieluch, skórka z 1 cytryny, 3 łyżki cukru pudru, 30g masła


1. Podłużną foremkę do keksa wyłożyć papierem.
2. Suche składniki połączyć w misce i dodać mokre.
3. Piec w godzinę w 180C aż patyczek włożony w ciasto wyjdzie suchy.
4. Zmieszać mikserem składniki polewy - polać schłodzone ciasto.

Delektować się z kubkiem gorącego Earl greya z mlekiem!
Znajdź nas na Znajdź nas na instagramie
Trwa ładowanie komentarzy...